Rozdelenie podľa skupín pohostinských-reštauračných zariadení

Základné rozdelenie  pohostinských reštauračných zariadení podľa Ministerstva hospodárstva SR

Zaujíma Vás ako správne pomenovať stravovacie zariadenie ? Reštaurácia, Pizzeria, Jedáleň, Bufet či Bistro ? Čo myslíte kam patrí taký Kebab ?

KategóriaSkupinaZákladná charakteristika pohostinského odbytového strediska
Reštaurácia
Salónik
I, II., III.Poskytuje stravovacie služby so širokou ponukou jedál a nápojov. Prevádzkarne s výrazným a špecializovaným sortimentom jedál a osobitne upraveným interiérom môžu mať vo svojom názve charakteristické označenie (podľa podávania národných, dietetických a iných špecializovaných jedál: ázijská, vegetariánska, rybia, koliba, salaš a pod.).
MotorestPoskytuje stravovacie služby pri autostrádach a hlavných cestách s možnosťou parkovania motorových vozidiel hostí v bezprostrednej blízkosti zariadenia.
Denný bar
Aperitívbar
Grilbar
Snackbar
Pizzeria
Poskytuje občerstvenie s obsluhou, vybraný sortiment studených a teplých jedál pripravovaných formou rýchleho stravovania. Špecializovanou formou je aperitívbar, grilbar, pizzeria, ktoré ponúkajú a predávajú vybraný sortiment teplých a studených jedál, teplých a studených nápojov aj cukrárskych výrobkov.
Jedáleň so samoobsluhouPoskytuje stravovanie a doplnkové občerstvenie v miestach s vysokou frekvenciou návštevníkov a s dopytom po stravovacích službách. Jedlá a nápoje sa podávajú formou samoobsluhy.
Kaviareň
Espresso
Libresso
I, II.Poskytuje prevažne služby spoločensko-zábavného charakteru doplnené o stravovacie služby a občerstvenie. Slúži na dlhší pobyt hostí, poskytuje vybraný sortiment teplých a studených nápojov, cukrárskych výrobkov, teplých a studených jedál, predovšetkým charakteru predjedál.
Vináreň
Viecha
Pivnica
Piváreň
I, II.Poskytuje špecializované služby zamerané na podávanie vybraných druhov nápojov so širokým zastúpením jednotlivých značiek (víno, pivo). Jedlá sa podávajú vo vybranom sortimente studenej kuchyne a teplé jedlá formou minútok a teplých predkrmov.
Nočný bar
Varieté
Dancingklub
Diskoklub
Biliardklub
I, II.
I , II.
I , II.
II.
Poskytuje špecializované služby zamerané na zábavu a dlhší pobyt hostí, vybraný sortiment teplých jedál na objednávku, výrobky studenej kuchyne a široký sortiment teplých i studených nápojov. Súčasťou sú rôzne druhy zábavných a kultúrnych činností (hudba, tanec, video a pod.).
HostinecZabezpečuje predaj nápojov (i cez ulicu) a jednoduchého občerstvenia. Jeho súčasťou môže byť aj zariadenie pre spoločenský pobyt hosťa. Môžu sa podávať aj teplé a studené jedlá.
BistroPoskytuje rýchle stravovanie a občerstvenie, pričom sa vychádza zo samoobslužnej formy podávania jednotne upravených a vybraných druhov jedál a nápojov, zvyčajne už overených druhov jedál (hamburgery, hranolčeky, toasty, šaláty, ovocné poháre a pod.).
BufetPoskytuje samoobslužné rýchle občerstvenie a doplnkové stravovanie. Konzumácia jedál sa uskutočňuje väčšinou bez sedenia za stolom.
Tlačiť
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *