Cestoviny naše ,,každodenné”

Cestoviny naše ,,každodenné”

historia cestoviny

Vznik

Poznáme niekoľko verzií o tom, ako a kde vznikli slávne cestoviny. Taliansko? Čína? Alebo Blízky Východ? Každý by sa rád popýšil objavením tohto vskutku chutného jedla, no podľa najnovších výskumov, práve v Číne našli archeológovia misu cestovín starú viac ako 4000 rokov.

Cestovinové variácie

S dobou sa mení aj gastronómia, kým v minulosti naše babky rezali cesto na cestoviny na veľkej drevenej doske, dnes si už málokto nájde čas krútením sa v kuchyni a radšej siahne po hotových cestovinách v obchode. Predsa sa však nájdu aj takí, ktorí ani dnes nedajú dopustiť na tradičnú prípravu domácej cestoviny. Doma alebo v reštaurácii už nechýba profesionálny strojček na cestoviny, ktorý nájdete aj v našej ponuke.
Poznáme mnoho variácií cestovín. Aj preto sa stali také populárne nielen v našich rodinách. Sú nenáročné na prípravu a rýchlo hotové.

Prehľad druhov cestovíndruhy cestovín

Bucatini – tenké makaróny
Cannelloni – veľké trubičky
Conchiglie – mušličky
Farfalle – motýliky, resp. mašlič
Fettuccine – dlhé široké rezance
Fusilli – tenké špirály
Gnocchi – väčšie halušky
Lasagne – pláty
Maccheroni – makaróny
Pappardelle – veľmi široké rezance
Penne – krátke rúrky skrojené na koncoch došikma
Penne rigate – ryhované rúrky
Ravioli – plnené taštičky
Rigatoni – oblé rúrky
Spaghetti – špagety
Spaghettini – tenké špagety
Tagliatelle – dlhé široké rezance
Tortellini – plnené taštičky stočené do uzlíčkov

Rôznorodosť tvarov cestovín je naozaj široká, preto ich konzumujeme tak často.

Keďže príprava cestovín je naozaj jednoduchá, ponúkame vám aj recept na chutné cestoviny s kuracím mäsom

INGREDIENCIE

recept cestoviny s kuracím mäsom gastrokuchyne.sk
2 ks kuracích pŕs
1 Kyslá smotana
1 syrokrém
4 šampiňóny
1 cibuľa
2 PL oleja
1 bujón
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
podľa chuti soľ a strúhaný tvrdý syr

POSTUP

1.
Na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a opečieme ho. Mäso podlejeme troškou vody, pridáme bujón, prelisovaný cesnak. Zmes dusíme približne 10 minút pod pokrievkou. Medzitým si uvaríme cestoviny penne.
2.
Do mäsa vmiešame na plátky nakrájané šampiňóny a kyslú smotanu. Omáčku dochutíme soľou,taveným syrokrémom, nasekanou vňaťou a necháme chvíľu prejsť varom.
3.
Cestoviny zmiešame s pripravenou omáčkou a podľa chuti posypeme strúhaným syrom.

Prečo je popcorn obľúbený

Prečo je popcorn obľúbený

popcornKto by ho ešte nemal! Popcorn je vlastne vypukaná kukurica, ktorá je súčasťou našej stravy, ale dá sa povedať aj kultúry. Popcorn obľubujú rovnako mladí aj starí.

Popcorn si radi vychutnáme pri sledovaní športového prenosu, je neodmysliteľnou súčasťou návštevy kina a rovnako tak si ho vychutnáme pri posedení s priateľmi v meste.

Popcorn nemusí byť nudný. Okrem klasického soleného si môžete vychutnať rôzne príchute. Medzi tie obľúbené patrí sladký či karamelový popcorn. Priaznivci netradičných chutí si môžu vychutnať napríklad chilli popcorn. Samozrejme existuje oveľa viac príchutí, ktoré robia túto pochutinu vhodnou pre každého a na každú príležitosť.

Tí, čo majú radi zdravú stravu milujú popcorn. Je totiž zdravou potravinou. Má vynikajúce energetické hodnoty a je vhodný aj ako diétna potravina. Rýchlo zasýti a dopriať si ho môžete aj večer pri sledovaní TV.

Popcorn nie je len skvelým jedlom, je to výborná podnikateľská investícia. Nie je to „módne jedlo“. Popcorn nestratil na svojej popularite nič ani za desaťročia. Naopak spotreba a jeho obľuba rastie.popcorn

Prečo nevyužiť jeho obľúbenosť vo svoj prospech? Kvalitné stroje na výrobu popcornu sú vhodné do rôznych typov obchodných prevádzok. Vy tak môžete svojim existujúcim zákazníkom ponúknuť príjemný doplnok, získať takto nových zákazníkov a v konečnom dôsledku zvýšiť tržby a váš profit.

Gastrokuchyne.sk sú dodávateľom výnimočných strojov na popcorn. Perfektný dizajn pritiahne zákazníkov. Jednoduchá obsluha a nenáročný servis strojov na popcorn si vás získa. Pritom zisk môže byť až  1000-2000%!

Chrumkavá pizza a zaujímavosti o nej

pizza zaujímavosti o nejNiekoľko zaujímavých faktov o pizzi

Margherita of Savoy
Margaréta Savojská (Margherita of Savoy)

Okrúhle chrumkavé cesto pokryté paradajkovou omáčkou a rôznymi náplňami, tiahnúci sa syr – to je pochúťka mnohých ľudí.

Pizza slávi dokonca i Medzinárodný deň 9. februára. Pečivo, ktoré sa podobalo a pripomínalo pizzu, bolo známe už v starovekých kultúrach. Ale pizza, ako ju poznáme dnes, je duchovným dieťaťom pekára z Neapola – Rafaela Esposita. On predstavil pizzu vo farbách Talianska – paradajky symbolizovali červenú farbu, bazalku – zelenú a mozzarella – bielu. Tento klasický základ tvorí pizzu Margheritu, ktorá je pomenovaná podľa mena kráľovnej Margaréty Savojskej. Taliansko môžeme teda považovať za domovom tejto pochúťky.

pizza margherita
Pizza Margherita

Zaujímavosti zo sveta
Aj keď by sa mohlo zdať, že Taliani a Američania jedia najviac pizze, štatistiky ukázali, že najväčšie množstvo pizze zjedia Nori (5,4 kg na osobu).
Rekord v najrýchlejšej konzumácii pizze drží istý Kanaďan, ktorý zjedol 30 cm pizzu za menej ako 42 sekúnd.

 

Druhy pizze

Pizza je tiež populárna vzhľadom svojej rozmanitosti. Hoci základ tvorí paradajková omáčka a syrom, existuje veľa rôznych variantov pizze. Takže si každý môže nájsť tú svoju obľúbenú, ktorá bude najviac zodpovedať jeho požiadavkam. Medzi najdrahšie pizze na svete patria ​​pizze s jedlým zlatom, škótskym údeným lososom alebo kaviárom namočeným v šampanskom.

Čo je to Bistro ? Vedeli ste odkiaľ “Bistro” pochádza ?

Aj keď je na Slovensku pojem bistro už dostatočne udomácnený,  jeho pôvod nie je presne daný, väčšina zdrojov označuje bistro s prívlastkom „francúzske“. Vo Francúzsku nájdeme slovíčko bistro (bistrot) ako ľudové meno typické pre denné bary s dlhým pultom na státie, niečo medzi kaviarňou a reštauráciou.bistro paris 1900

Podľa legendy prišli na konci napoleonských vojen do Paríža ruskí kozáci a so svojou nespútanou energiou a plnou peňaženkou volali na obsluhu: „Bystro, bystro!“ aby boli rýchlo obslúžení. Majitelia chceli už z diaľky ukázať, že u nich je jedlo a pitie rýchlo na stole, a tak pred svoje podniky používali nadpis Bistro.

bistro paris kozak (казак)
Na snímke vyobrazená figúrka typického ruského kozáka so svojou šabľou.

Dokonca na internete je možné zakúpiť aj symbolické turistické figúrky.

Oficiálne je na Slovensku pojem Bistro stanovený podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva: Pohostinské odbytové stredisko, ktoré poskytuje rýchle stravovanie a občerstvenie, pričom sa vychádza zo samoobslužnej formy podávania jednotne upravených a vybraných druhov jedál a nápojov, zvyčajne už overených druhov jedál (hamburgery, hranolčeky, toasty, šaláty, ovocné poháre a pod.). Viac rozdelení v článku kategorizácia gastro zariadení. Alebo v prípade samotného zriadenia si bistro prevádzky Vám určite nesmú chýbať zariadenia ako fritéza, stroj na hamburger, či kontaktný gril.

 

Náš postreh 🙂
Bistro ako veľmi obľúbené gastro zariadenie vystihuje obchodnú dieru, kde “pre niektorých” nedochádza k trápnej chvíľke,, prosto -> „Ak si v bistre a chceš jesť, cítiš sa ako v reštaurácii, ak si prišiel na kávu s koláčom, cítiš sa ako v kaviarni.

Rozdelenie podľa skupín pohostinských-reštauračných zariadení

Základné rozdelenie  pohostinských reštauračných zariadení podľa Ministerstva hospodárstva SR

Zaujíma Vás ako správne pomenovať stravovacie zariadenie ? Reštaurácia, Pizzeria, Jedáleň, Bufet či Bistro ? Čo myslíte kam patrí taký Kebab ?

Kategória Skupina Základná charakteristika pohostinského odbytového strediska
Reštaurácia
Salónik
I, II., III. Poskytuje stravovacie služby so širokou ponukou jedál a nápojov. Prevádzkarne s výrazným a špecializovaným sortimentom jedál a osobitne upraveným interiérom môžu mať vo svojom názve charakteristické označenie (podľa podávania národných, dietetických a iných špecializovaných jedál: ázijská, vegetariánska, rybia, koliba, salaš a pod.).
Motorest Poskytuje stravovacie služby pri autostrádach a hlavných cestách s možnosťou parkovania motorových vozidiel hostí v bezprostrednej blízkosti zariadenia.
Denný bar
Aperitívbar
Grilbar
Snackbar
Pizzeria
Poskytuje občerstvenie s obsluhou, vybraný sortiment studených a teplých jedál pripravovaných formou rýchleho stravovania. Špecializovanou formou je aperitívbar, grilbar, pizzeria, ktoré ponúkajú a predávajú vybraný sortiment teplých a studených jedál, teplých a studených nápojov aj cukrárskych výrobkov.
Jedáleň so samoobsluhou Poskytuje stravovanie a doplnkové občerstvenie v miestach s vysokou frekvenciou návštevníkov a s dopytom po stravovacích službách. Jedlá a nápoje sa podávajú formou samoobsluhy.
Kaviareň
Espresso
Libresso
I, II. Poskytuje prevažne služby spoločensko-zábavného charakteru doplnené o stravovacie služby a občerstvenie. Slúži na dlhší pobyt hostí, poskytuje vybraný sortiment teplých a studených nápojov, cukrárskych výrobkov, teplých a studených jedál, predovšetkým charakteru predjedál.
Vináreň
Viecha
Pivnica
Piváreň
I, II. Poskytuje špecializované služby zamerané na podávanie vybraných druhov nápojov so širokým zastúpením jednotlivých značiek (víno, pivo). Jedlá sa podávajú vo vybranom sortimente studenej kuchyne a teplé jedlá formou minútok a teplých predkrmov.
Nočný bar
Varieté
Dancingklub
Diskoklub
Biliardklub
I, II.
I , II.
I , II.
II.
Poskytuje špecializované služby zamerané na zábavu a dlhší pobyt hostí, vybraný sortiment teplých jedál na objednávku, výrobky studenej kuchyne a široký sortiment teplých i studených nápojov. Súčasťou sú rôzne druhy zábavných a kultúrnych činností (hudba, tanec, video a pod.).
Hostinec Zabezpečuje predaj nápojov (i cez ulicu) a jednoduchého občerstvenia. Jeho súčasťou môže byť aj zariadenie pre spoločenský pobyt hosťa. Môžu sa podávať aj teplé a studené jedlá.
Bistro Poskytuje rýchle stravovanie a občerstvenie, pričom sa vychádza zo samoobslužnej formy podávania jednotne upravených a vybraných druhov jedál a nápojov, zvyčajne už overených druhov jedál (hamburgery, hranolčeky, toasty, šaláty, ovocné poháre a pod.).
Bufet Poskytuje samoobslužné rýchle občerstvenie a doplnkové stravovanie. Konzumácia jedál sa uskutočňuje väčšinou bez sedenia za stolom.

Letné brigády v zahraničí – Gastro zariadenia, Hotely, Výletné lode

Letné brigády v zahraničí 2017 – Gastro zariadenia, Hotely, Výletné lode

Pomaličky sa nám blíži leto a my sme pre si pripravili tento jedinečný článok.
V prvej časti si uvedieme zoznam najlepších slovenských stránok, kde šanca pre úspešné vyhľadanie najväčšia.
Je to hlavne pre jazykovo slabšie zdatných, ktorý radšej uprednostnia agentúru alebo overenú slovenskú spoločnosť.
Neplatí však pravidlo, čím väčšia stránka tým skôr nájdete výhodnú serióznu ponuku. Ba naopak, najväčšie spoločnosti pre poskytovanie inzertných služieb si za svoje “promovanie” ponúk pýtajú nemalé finančné čiastky tak pozor na to !

V druhej časti sme pre Vás pripravili zoznam zahraničných agentúr kde je možné navštíviť konkrétne stránky. Uprednostniť by to mali hlavne jazykovo zdatnejší, ale za pokus niečo vyhľadať to stojí aj začiatočníkom.

TOP. slovenské stránky pre brigády alebo prácu v zahraničí

  1. Profesia.sk – slovenský najnavštevovanejší portál inzercie práce
  2. Bazos.sk – najväčší slovenská inzercia všeobecne
  3. Studentservis.sk – tento názov pozná zrejme každý vysokoškolák, oplatí sa zaregistrovať
  4. Brigada.sk – slovenský portál zameraný hlavne špecializovaný už podľa názvu domény
  5. Istp.sk – národný megalomanský projekt, ktorý pozná asi každý, kto navštívil úrad práce
  6. Praca.bazar.sk – zaradíme sem aj stránku zo skupiny multiprojektu Azet, Aktuality, Autobazár…
  7. Injoy.sk – samozrejme nezabudneme aj na úžasné brigády v USA programu work and travel

Zahraničné organizácie, agentúry pre prácu v zahraničí

Práca na mori

  • Europan waterways – portál majiteľov luxusných výletných lodí po riekach, kanáloch v anglicku, škótsku a francúzsku hľadajúci zamestnancov na sezónu- šéfkuchári, kuchári, kapitáni, pracovníci strojovne, stevardi, stevardky
    www.gobarging.com

Práca v hoteloch a v oblasti zásobovania

  • Choice hotel europe – prevádzkujú vyše 500 hotelov v 13 európskych krajinách väčšinou v Británii a v Írsku
    – recepčný, kuchár, čašník, barový personál www.choicehoteleurope.com

Práca gastro zariadenia, reštauračné zariadenia írsko

  • www.jobs.ie – írsky pracovný portál nájdete tam mnoho ponúk v reštauračných zariadeniach ale aj mnoho iné

Práca prázdninové a zábavné centrá, kempy

  • Acorn Adventure v priečinku jobs nájdete množstvo zaujímavých sezónnych ponúk, my sme našli brigády ako inštruktor v detskom parku, pomocníci v tábore, správca zásobovania kde sa môžete zabaviť alebo zaškoliť aj vy sami keďže tábory sa zaujímajú o kanoistiku, jazdenie na kajaku, horolezectvo a zlaňovanie či rôzne športové aktivity. www.acornadventure.co.uk

ďalšie už čoskoro…

Čo je to gastronómia ?

co je to gastronomia

Medzi základné potreby človeka patrí potreba výživy a stravovania ako takého. Človek sa môže stravovať individuálne alebo v istej spoločnosti iných ľudí. Takéto spoločné stravovanie je nahradzované medzinárodným pojmom gastronómia.

co je to gastronomia

Slovo gastronómia sa skladá z gréckych slov „gaster“–žalúdok a „nomos“–mrav, zvyk.

Gastronómia môže byť vnímaná ako veda, ktorá sa zaoberá jedlom a nápojmi, stravovacími návykmi, úpravou pokrmov a celkovej výžive. Môžeme ju vnímať aj ako náuku alebo znalosť ľudskej výživy, jedla, pitia a chuti spojenú so stolovaním a odpočinkom.

„Gastronómia poskytuje návody, ako pripravovať jedlá a aké nápoje k nim používať, ako vylúčiť nežiaduce vplyvy, ktoré škodia ľudskému zdraviu a narúšajú činnosť zažívacieho a tráviaceho ústrojenstva. Súhrn skúseností a poznatkov z oblasti výživy a technológie prípravy stravy určujú gastronomické pravidlá . Gastronómia sa riadi súhrnom predpisov a poznatkov a vždy sa spája s výrobou (technológiou) jedál a nápojov vrátane ich predaja (stolovania).“

Ako si vybrať skladové regály

Skladové regály sú potrebné snáď všade. V školských kuchyniach, reštauráciách, podnikoch a vôbec vo všetkých možných prevádzkach a prevádzkach. Aké vybrať?
Na nerezové regály zabudnite

Pri komunikácii s vedúcimi školských jedální, s managermi reštaurácií, ale aj vo výberových konaniach sa stále stretávam s požiadavkou na nerezové regály. Tie už sú ale podľa mňa dávno prežitkom, takými dinosaurami. Sú ťažké, drahé, zle sa s nimi manipuluje a nosnosť políc nie je nijako závratná.
Vyskúšajte regály z duralu

Sú na trhu už nejakú dobu, ale málokto o nich vie. Dural je zliatina hliníka a horčíka. Ide o výnimočný materiál, ktorý zaručuje ľahkosť a pevnosť.

Tieto regály sú rovnako ako tie nerezovej určené aj do potravinárskych prevádzok. Použité materiály a technické riešenia zaručujú aj vysokú nosnosť políc, ktorá sa pohybuje podľa dĺžky políc od 90 kg do 260 kg na policu.
Skvelé výhody, ktoré oceníte

ľahkosť
väčšiu pevnosť – tým aj daná väčšiu nosnosť políc
variabilita – kedykoľvek môžete police přeskládat a zväčšiť alebo zmenšiť rozostupy medzi nimi alebo rozšíriť o ďalšie police
ľahká preprava – regály sa prepravujú v demontovanom stave, dopravca nevozí “vzduch” a pri väčšej objednávke klesá aj cena prepravy
jednoduchá montáž – montujú sa priamo na mieste (v sklade) a zvládne to s nadsádzkou jeden šikovný človek, ktorému stačí len skrutkovač. Skutočne tak jednoduché to je (lepšie však v dvojici :)).